Werkwijze
Het intakegesprek wordt over het algemeen gehouden op het kantoor van Stichting Bewindvoering Care to Coach. Uiteraard is degene aanwezig die het bewind aanvraagt. Wanneer de betrokkene hulpverlening heeft, dan is het wenselijk dat ook de hulpverlener bij het gesprek aanwezig is. Tijdens de intake worden de volgende punten in ieder geval besproken:
- Verloop van het intakegesprek;
- Werkzaamheden van de bewindvoerder;
- Uitleg over de maatregelen;
- Verwachtingen ten aanzien van de klant;
- Benoemen van formulieren die ingeleverd moeten worden;
- Gevolgen voor de klant;
- Samenvatten en vragen of klant akkoord gaat.
Tijdens of zo spoedig mogelijk na het intakegesprek moet de betrokkene nog een aantal stukken aanleveren, die meegezonden moeten worden met het verzoekschrift onderbewindstelling dat naar de Kantonrechter verzonden wordt.
Een aantal weken (of soms maanden) nadat het verzoekschrift op de Rechtbank is ontvangen, krijgt betrokkene een brief vanuit de Rechtbank om griffiekosten te betalen. Deze kosten moeten binnen de termijn die in de brief staat worden betaald. Als dit niet gebeurt, gaat de Rechtbank het verzoek niet behandelen. Als de kosten zijn betaald, komt er na een tijd weer een brief van de Rechtbank waarin de datum staat waarop de rechter een beslissing gaat nemen over het verzoek tot onderbewindstelling. Soms wordt de betrokkene uitgenodigd om bij de zitting aanwezig te zijn. In andere gevallen vindt de Rechtbank dit niet nodig en krijgt de betrokkene gelegenheid om telefonisch nog vragen te stellen of aanvullende informatie te geven.
Op de dag dat de Kantonrechter de beslissing heeft genomen over het bewind, is de onderbewindstelling officieel. De Rechtbank moet deze beslissing dan nog opschrijven in een zogenaamde beschikking. Deze beschikking wordt aan de betrokkene en aan de toegewezen bewindvoerder gestuurd. Dit duurt meestal 2 tot 4 weken. Op het moment dat Stichting Bewindvoering Care to Coach deze beschikking heeft, kan er pas echt gestart worden met het bewind.
Als eerste worden nieuwe bankrekening aangevraagd. Hier gaat een paar weken overheen. Vervolgens vraagt de Stichting Bewindvoering Care to Coach aan de werkgever, het UWV, de gemeente of een andere instantie om het inkomen in het vervolg te storten op de nieuw geopende (beheer)rekening. Dit neemt minstens een maand (en soms nog wat langer) in beslag. Pas op het moment dat het inkomen op de rekening bij de bewindvoerder staat, is het mogelijk om de eerste betalingen van vaste lasten te gaan doen.
Het is belangrijk om te realiseren, dat er een flink aantal maanden tussen het intakegesprek zit en het moment dat daadwerkelijk de eerste rekeningen door de bewindvoerder kunnen worden betaald.